Det finns en del att tänka på gällande skötsel av gräsmattan. Alla kan få en riktigt fin gräsmatta med rätt skötsel. Man väljer själv var man vill lägga ribban och hur mycket tid och pengar man vill lägga ner.


Här nedan har jag sammanfattat mina tips kring skötselbitar som är viktiga.

Klippa


Att klippa gräset regelbundet är det viktigaste verktyget till att få en riktigt fin gräsmatta. Oavsett vad du har för typ av gräsklippare ska du klippa gräset ofta. Regelbunden klippning gör att man får en tätare gräsmatta och mindre ogräs. Klipp 1-3 gånger per vecka beroende på hur mycket det växer. 


Stressa inte gräset

När en gräsmatta blir gul beror det ofta på att gräset är stressat. Tänk på att aldrig klippa av mer än en tredjedel av gräsets höjd åt gången. Ska du klippa ner en lång gräsmatta bör du börja på hög höjd, vänta en till två dagar och sänk höjden innan nästa klipp. Det stressar plantorna om man klipper av för mycket på höjden, även om det är ett gräs som tål låg klipphöjd.


Vassa knivar

Oavsett om du klipper med robot, cylinder- eller rotorklippare ska du se till att ha vassa knivar. Byta eller slipa slöa knivar och för att hålla dina knivar i bra skick bör du rengöra knivbladen flera gånger per säsong från gammalt gräs. Till robot och rotorklippare går det ofta att hitta nya knivar till bra pris. Slöa knivar river av gräset istället för att klippa det och det är då man får gula toppar och gräset blir mer mottagligt för sjukdomar.


Vad ska man klippa med?

Det beror på budget, gräsmatta och ambition. Det finns inget rätt eller fel. Robotgräsklippare ger fantastiska gräsmattor med minsta möjliga jobb. Roboten klipper gräset så pass fint att det går tillbaka till gräsmattan och ger näring. Jag rekommenderar Stihls nya serie iMow. Läs mer här.


En rotorklippare kan klippa även de mest jobbiga gräsmattorna och fungerar som en dammsugare om man har uppsamlare. Det är enkelt att byta kniv på en rotorklippare och ofta får man fint gräs som står upp eftersom de ofta har en sugande effekt i kåpan.


Bäst resultat får man med en cylinderklippare som har vassa knivar. Med en tyngre Engelsk maskin kan man dessutom skapa ränder i gräsmattan och med välten på klipparen får man en jämnare gräsmatta över tid. En cylinderklippare fungerar som en sax där cylinderknivarna klipper gräset mot underkniven på gräsklipparen och på så sätt klipper ett fint snitt.


Ska man använda uppsamlare?

Jag rekommenderar att alltid använder uppsamlare så länge man inte har en robot. Samla upp gräsklippet för att på så sätt minska risken att sprida ogräs i gräsmattan och för att torrt gräs ger ett tråkigt intryck. Samla gräsklippet till rabatterna eller täckodling istället där det gör stor nytta för växterna.


Vilken klipphöjd ska man ha?

En bra klipphöjd brukar vara mellan 25 mm och 50 mm. Då får man en grön gräsmatta som tåler det mesta. Ser man att det är torka på väg kan man låta sin gräsmatta växa upp ytterligare för att skydda den mot solen och värmen. En del grässorter kan man klippa ner riktigt kort men då krävs det rätt gräsklippare och en jämn gräsmatta. 

Gödsla


Gräs kräver näring. Mycket mer än de allra flesta växterna i trädgården. En välgödslad gräsmatta övervintrar, tåler torka och motverkar ogräs mycket bättre än en gräsmatta man inte gödslar. Det är faktiskt så att få ogräs tål den kväve mängd som gräset gör och dör om man gödslar regelbundet.


Vad ska man gödsla med?

Använd ett kväverikt gödsel för gräsmattan. Det finns mängder av olika gräsgödsel på marknaden. Det är kvävet som ger tillväxt till gräset. Många gödsel innehåller även fosfor och kalium som är viktigt för ett friskt gräs. På säcken kan du ofta läsa om NPK. N är kväve, P är fosfor och K är kalium där siffrorna anger hur stor mängd av innehållet de olika delarna står för. Det finns också gödsel som innehåller mikronäring som kan vara bra för jorden.


En allt för allsidig gödsling med enbart konstgödsel kan ha en försurande effekt över tid och då kan man behöva kalka för att hålla uppe sitt pH-värde i jorden.


Hur ofta ska man gödsla?

Gödsla minst tre gånger per säsong och börja gödsla på våren när gräset har börjat växa. När du klippt gräset 2-3 gånger kan du gödsla en första gång för då vet du att gräset växer. Det går inte att gödsla igång en gräsmatta på våren, det är värmen som startar tillväxten. En allt för tidig gödsling gör att gräset inte hinner ta upp kvävet som då istället försvinner ner i grundvattnet. Fortsätt med kväveriktgödsel under säsongen med 6-8 veckors mellanrum. På hösten ska gödsla med ett höstgödsel som istället innehåller mindre eller inget kväve alls och mer fosfor och kalium för att ge gräset en bra invintring.


Hur gödslar man?

Använd en spridare som kastar ut gödningen och inte en fallspridare. Ett tips är köra med lågt utsläpp av gödsel och istället gå fler gånger för att minska risken att få en ojämn gödsling. Kombinera gärna gödsling med regn så du inte riskerar att bränna gräsmattan. Många gödsel innehåller salter som kan bränna gräsmattan om de inte löses upp med vatten.

Vattna


Gräsmattan behöver vatten och ibland räcker det inte med regnet som kommer. Det är väldigt varierande från år till år och vad man har för jord under gräsmattan. En tumregel är att en etablerad gräsmatta ska vattnas sällan men mycket och en nysådd gräsmatta ska vattnas ofta men lite.


Hur ofta och hur mycket vatten?

Ge gräsmattan en rejäl rotblöta var, varannan vecka med minst 25 mm vatten. Kombinera gärna bevattning på sommaren i samband med regn för att spara på vattnet. Ställ ut ett mätverktyg för att kontrollera hur mycket vatten gräsmattan fått. Det viktiga är att vattnet kommer ner till rötterna, därför är småvattnande flera gånger i veckan livsfarligt för gräset. Då vänjer sig rötterna vid att vattnet finns i ytan och letar sig upp istället för ner.


Vattna en nysådd eller rullad gräsmatta

En nysådd gräsmatta ska vattnas lite men ofta för att hålla ytjorden, där fröna finns, fuktig. Att vattna mycket är önödigt och gör att fröna riskerar att simma runt och gro ojämnt. Har man fått sin gräsmatta utrullad gäller det att vattna mycket flera gånger om dagen tills dess att rötterna har satt sig. Ofta krävs det vatten under minst två veckors tid. Hösten en bra tid att anlägga både rullgräs och sådd då vädret hjälper dig med bevattningen.


När ska man vattna?
Vattna helst på morgonen. Vatten mitt på dagen i strålande solsken kan bränna gräset och dessutom avdunstar en stor del som då inte når gräset. Det går att vattna på kvällen men kvällsbevattning ökar risken för sjukdomar eftersom man får en fuktig gräsmatta under många timmar när det är natt.


Bevattningsförbud

Har du bevattningsförbud ska du inte vattna gräsmattan. Titta över alternativa lösningar som att höja klipphöjden och spara på regnvatten. Har du vatten du måste spara på är det bättre att vattna dina dyra växter istället för gräset. Gräs tåler torka väldigt bra och kommer ofta tillbaka snabbt efter ett regn.

Vertikalskär


Vertikalskär för en tät och frisk gräsmatta. Vertikalskärning innebär att man skär gräsmattan med knivar som går ner i jorden (ca 0.5-1.5 cm). 


Varför ska man vertikalskära?

Över tid bildas det en "filt" av gammalt gräs i gräsmattan som gör det svårare för vatten och syre att nå rötterna. Därför är det viktigt att vertikalskära var/varannat år för att ge gräset nytt liv.


Knivarna delar gräsplantorna och glesar ut gräsmattan för att ge gräset möjlighet att förtäta sig med nya skott. Vertikalskärning drar upp dött gräs, ytliga ogräs och mossa. Vertikalskär man en gammal gräsmatta får man upp flera liter av dött gräs och ogräs på bara en meter. 


När ska man vertikalskära?

Det beror på om det är en fin gräsmatta eller en riktigt sunkig gräsmatta som man vill vertikalskära. En gräsmatta i bra skick ska man vertikalskära tidigast i slutet på maj. Vi brukar säga att man ska vertikalskära när gräsmattan är som finast. Maj/juni eller augusti/september brukar vara bra tid för vertikalskärning. 


Har man en gräsmatta som är riktigt risig och som man vill renovera kan man vertikalskära från tidig vår till höst och komplettera med toppdress och stödsådd.


Hur vertikalskär man?

Köp eller hyr en vertikalskärare (jag har en Stihl RLA240 med batteri). Börja med att klippa ner gräset så kort du kan. Gå med vertikalskäraren i två olika riktningar. Först rakt genom gräsmattan och sen en andra gång på diagonalen. Kratta upp allt dött gräs. Stödså efteråt med en bra gräsfröblandning. Toppdressa gärna gräsmattan efter.

Toppdressa


Toppdressing innebär att du sprider ut ett tunt lager sand och/eller organiskt material över gräsmattan.En dressad gräsmatta ger starkare gräs som konkurrerar ut mossa och ogräs. Jordstrukturen förbättras och gräset behåller fukten längre. Toppdressa är också bästa vägen till en jämnare gräsmatta.


När ska man toppdressa?

Vår och höst är bästa tiden att toppdressa gräsmattan. Toppdressing innebär att du sprider ut ett tunt lager sand och/eller organiskt material över gräsmattan.


Vad ska man toppdressa med?

Toppdress som säljs på säck passar ofta de allra flesta gräsmattorna från styv lerjord till sandjord. Det är en blandning av olika material och också ofta innehållande en del näring.


Jag använder mig av 100% dressand. Det är inte alltid det enklaste att hitta men jag köper min på storsäck från Skånefrö. Sand är ett dött material och på så sätt också mer strukturstabilt, det är också mer dränerande om man har problem med stående vatten.


Hur mycket och hur ofta ska man dressa?

Dressa med 4-6 liter per kvadratmeter beroende på hur ojämn gräsmattan är. Helst ska gräsmattan toppdressas varje år.


Hur toppdressar man?

Klipp ner gräset kort. Har du möjlighet att vertikalskära eller hålpipslufta gräsmattan är det bra. Lägg ut dress i högar på gräsmattan med ca 40-60 liter per 10 kvm. Kratta ut dressen. Se till att gräset kommer igenom dressen för att undvika att gräsmattan kvävs. Dressar man med enbart sand kan man borsta ner sanden i gräset. Kombinera gärna med att stödså gräsmattan med en bra gräsfröblandning. Kratta ner gräsfröna med toppdressen.

Stödså


Stödså gräsmattan varje år för att hålla gräsmattan tät och för att behålla grässorterna du vill ha i gräsmattan.


När ska jag stödså?

Stödså ska du göra på våren och/eller hösten. Ska du vertikalskära och/eller toppdressa kan det vara bra att göra det i samband med det. Då får fröna bättre jordkontakt och gror snabbare.


Vad ska jag tänka på?

Välj en bra gräsblandning med grässorter du har i din gräsmatta. Har du en mörkgrön gräsmatta med lite grövre gräs som tål lek och sport ska du välja en villblandning. Har du en mer finbladig gräsmatta ska du välja en paradblandning. En gräsblandning består ofta av flera olika grässorter, då de har olika egenskapet. I Sverige är det vanligt med Engelskt rajgräs, Rödsvingel och Ängsgröe.


Hur stödstår jag?

Har du inte vertikalskurit kan det vara bra att klippa ner gräset och kratta igenom gräsmattan. Blanda gräsförpackningen noga så alla grässorter blandas. Ofta lägger sig de minsta fröna längst ner i förpackningen. Kasta ut fröna förhand, ca 1 kg per 100 kvm vid stödsådd.